AUTISME
&
ADHD

Opvoeden op zich is geen exacte wetenschap en is in veel gevallen zeker geen evidentie. Wanneer je een kind hebt met een ontwikkelingsstoornis of andere problematiek, is opvoeden een nóg grotere uitdaging. Dan herken je mogelijks wel enkele van de volgende gedachten:

  • Wat als ik er niet meer ben? Wie gaat dan voor hem/haar zorgen?
  • Straks komt er weer een verandering aan, hopelijk krijgt hij/zij niet weer een woedeaanval.
  • Niemand begrijpt mijn kind, hoe kan ik hem dan helpen goed te functioneren in de buitenwereld?
  • Wanneer kan ik eindelijk eens mijn emoties de vrije loop laten, zonder schrik te moeten hebben van hoe mijn kind zal reageren?
  • Mensen zeggen dat ik maar wat strenger moet zijn, ze zouden hem/haar eens twee uur in huis moeten hebben.
  • Had ik maar een 'normaal' gezin.

Er zijn de dag van vandaag een hoop ondersteuningsmogelijkheden voor kinderen met autisme: TOM-trainingen, sociale vaardigheidstrainingen, onderwijs type 9, cognitieve gedragstherapie, enz... Dat is zeer mooi en in veel gevallen ook noodzakelijk voor het kind in kwestie om hem/haar te helpen zijn plekje in de wereld te veroveren. Al wordt er in die ondersteuning vaak, spijtig genoeg, nog te weinig rekening gehouden met de nood die ouders voelen aan ondersteuning voor zichzelf en de werking van het hele gezin.

Daarbij komt dat veel gezinnen naast de ouders en het kind met een problematiek, ook een kind hebben zonder problematiek. Broers en/of zussen van een kind die extra ondersteuning nodig heeft, lijden hier vaak onder. Hoewel ouders dit beseffen en dit absoluut proberen te vermijden, voelen ze zich vaak machteloos in deze situatie en zitten vaak met de volgende vragen:

  • Hoe leg je je kind uit dat broer of zus meer ondersteuning nodig heeft en zij net mogen blij zijn dat ze minder aandacht nodig hebben?
  • Hoe zorg ik ervoor dat mijn kind nog kind kan zijn en de zorgen van ons gezin niet mee op haar of zijn schouders hoeft te dragen?
  • Welke rol kan ik mijn kind in het gezin geven dat het aankan, maar zich ook niet overbelast voelt?

Het is niet evident hier een juist evenwicht in te vinden. En terwijl je probeert je ene kind te beschermen tegen wat er hem/haar in de wereld nog allemaal te wachten staat, heb je schrik dat je je andere kind niet voldoende klaarstoomt.

En je bent niet de enige... Meer dan 60% van de ouders van kinderen met autisme en/of ADHD voelt zich ernstig overbelast. Niet alleen de persoon met autisme heeft deugd van ondersteuning. Ook ouders, broers, zussen, familieleden ... kunnen baat hebben bij coaching en ondersteuning om een kind met autisme beter te begrijpen en zo nog beter te kunnen inspelen op zijn of haar noden.

Neem contact op voor meer informatie

*Ons aanbod is geen of-of verhaal! Afhankelijk van jouw situatie en vraag, gaan we samen een traject op maat opstellen waar persoonlijke coaching en opvoedingsadvies elkaar mogelijks afwisselen. Zo werken we samen naar een zo optimale omgeving voor jouw kind(eren), waar jij en/of jouw partner ook de ruimte hebben om jezelf te zijn in al jullie facetten.

"Autisme is geen bug in de software, het is een compleet ander besturingssysteem."

- Unknown